
Ciasto – mała tortownica (18cm), przepis na jedno piętro biszkopta
20 g mąki owsianej bezglutenowej
20 g mąki ziemniaczanej/ kukurydzianej
4 białka
4 żółtka
6 łyżek erytrytolu / ksylitolu / inozytolu
dodatkowo: sok z cytryny, sok z truskawek lub z wiśni
Krem
50 g mąki jaglanej
50 g mąki ziemniacznej
150 g daktyli
150 ml wody
700 ml mleka owsianego
1 laska wanilii
200 g masła
Dodatkowo
owoce, galaretka lub inne, które wykorzystane zostaną do przekładania ciasta

Przygotowanie
Ciasto:
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Delikatnie mieszając dodać żółtka oraz słodziwo.
- Wymieszać na jednolitą masę.
- Następnie dodać mąki – również delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia.
- Piec w 150 stopniach Celsjusza, przez 40 minut, z włączonym termoobiegiem, upewniając się, że ciasto jest gotowe metodą suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyłączyć grzanie piekarnika. Ciasto nakłuć wykałaczką na środku, pozostawić je w piekarniku do wystygnięcia.
- Gdy ciasto ostygnie – zdjąć cienką “skórkę” z wierzchu ciasta, wyrównać nożem, jeśli jest mocno nierówne. Nawilżyć powierzchnię sokiem.
Krem:
- Daktyle zalać w wysokim słoiku wrzącą wodą.
- Po 10 minutach zblendować je z wodą.
- Dodać mleko i wymieszać dokładnie. Pozostawić na 5 minut.
- Płyn przelać do garnka przez sito.
- Z całości płynu odlać pół szklanki – do rozrobienia mąk.
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż. Ziarenka wydrążyć i dodać do mleka z daktylami znajdującego się w garnku, tak samo pozostałą laskę.
- Płyn podgrzewać.
- W tym czasie w oddzielonej porcji płynu rozrobić mąki.
- Gdy płyn będzie bliski wrzeniu wlać roztwór mąk do garnka i energicznie mieszać trzepaczką aż do zagotowania (muszą pojawić się bąble).
- Masę zdjąć z kuchenki. Pozostawić do naturalnego wystygnięcia.
Gdy masa wystygnie: - Do misy miksera włożyć miękkie masło (nie rozpływające się).
- Masło przez kilka minut ubijać, by nabrało puszystości.
- Ważne jest to, by masło i masa miały tę samą temperaturę!
- Masę z garnka powoli – po łyżce – dodawać do masła i miksować. Przed dodaniem kolejnej łyżki masy upewnij się, że doszło do całkowitego wymieszania składników.
- Powstałym kremem maślanym przełożyć blaty ciasta oraz ozdobić tort.
Wskazówka: by ciasto miało dobre krycie kremem warto nakładać cienkie warstwy kremu i wstawiać całość na chwilę do schłodzenia w lodówce, następnie nakładać dopiero kolejną warstwę.
Ja moje ciasto dla małego roczniaka – przełożyłam borówkami i bananami :). Do kremu natomiast, by uzyskać lekko pistacjowy kolor – dodałam 2 łyżeczki herbaty matcha.
Ciasto najlepsze jest po 24-36 godzinach, gdy wszystko się porządnie przegryzie.



4 odpowiedzi na “Przepis na tort (bezglutenowy, bezmleczny)”
Cudo 🥰
Dziękuję 🥰
Suuper. Dziękuję za przepis. Na pewno wypróbuję!
Smacznego! 😻