Przepis na tort (bezglutenowy, bezmleczny)

Ciasto – mała tortownica (18cm), przepis na jedno piętro biszkopta

20 g mąki owsianej bezglutenowej
20 g mąki ziemniaczanej/ kukurydzianej
4 białka
4 żółtka
6 łyżek erytrytolu / ksylitolu / inozytolu

dodatkowo: sok z cytryny, sok z truskawek lub z wiśni

Krem

50 g mąki jaglanej
50 g mąki ziemniacznej
150 g daktyli
150 ml wody
700 ml mleka owsianego
1 laska wanilii
200 g masła

Dodatkowo

owoce, galaretka lub inne, które wykorzystane zostaną do przekładania ciasta

Przygotowanie

Ciasto:

  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Delikatnie mieszając dodać żółtka oraz słodziwo.
  3. Wymieszać na jednolitą masę.
  4. Następnie dodać mąki – również delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia.
  5. Piec w 150 stopniach Celsjusza, przez 40 minut, z włączonym termoobiegiem, upewniając się, że ciasto jest gotowe metodą suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu wyłączyć grzanie piekarnika. Ciasto nakłuć wykałaczką na środku, pozostawić je w piekarniku do wystygnięcia.
  7. Gdy ciasto ostygnie – zdjąć cienką “skórkę” z wierzchu ciasta, wyrównać nożem, jeśli jest mocno nierówne. Nawilżyć powierzchnię sokiem.

Krem:

  1. Daktyle zalać w wysokim słoiku wrzącą wodą.
  2. Po 10 minutach zblendować je z wodą.
  3. Dodać mleko i wymieszać dokładnie. Pozostawić na 5 minut.
  4. Płyn przelać do garnka przez sito.
  5. Z całości płynu odlać pół szklanki – do rozrobienia mąk.
  6. Laskę wanilii przekroić wzdłuż. Ziarenka wydrążyć i dodać do mleka z daktylami znajdującego się w garnku, tak samo pozostałą laskę.
  7. Płyn podgrzewać.
  8. W tym czasie w oddzielonej porcji płynu rozrobić mąki.
  9. Gdy płyn będzie bliski wrzeniu wlać roztwór mąk do garnka i energicznie mieszać trzepaczką aż do zagotowania (muszą pojawić się bąble).
  10. Masę zdjąć z kuchenki. Pozostawić do naturalnego wystygnięcia.

    Gdy masa wystygnie:
  11. Do misy miksera włożyć miękkie masło (nie rozpływające się).
  12. Masło przez kilka minut ubijać, by nabrało puszystości.
  13. Ważne jest to, by masło i masa miały tę samą temperaturę!
  14. Masę z garnka powoli – po łyżce – dodawać do masła i miksować. Przed dodaniem kolejnej łyżki masy upewnij się, że doszło do całkowitego wymieszania składników.
  15. Powstałym kremem maślanym przełożyć blaty ciasta oraz ozdobić tort.

Wskazówka: by ciasto miało dobre krycie kremem warto nakładać cienkie warstwy kremu i wstawiać całość na chwilę do schłodzenia w lodówce, następnie nakładać dopiero kolejną warstwę.

Ja moje ciasto dla małego roczniaka – przełożyłam borówkami i bananami :). Do kremu natomiast, by uzyskać lekko pistacjowy kolor – dodałam 2 łyżeczki herbaty matcha.

Ciasto najlepsze jest po 24-36 godzinach, gdy wszystko się porządnie przegryzie.

%d bloggers like this: