Roślina Borago officinalis już w starożytności była utożsamiana ze wzmacnianiem człowieka, w szczególności wojowników, np. przed walką.
Wpływ składników oleju na wspomaganie funkcji nadnerczy daje efekt podobny do tego, który obserwuje się przy stosowaniu substancji adaptogennych – nasze ciała lepiej adaptują się do niekorzystnych okoliczności fizycznych, psychicznych – co umożliwia ograniczenie powstawania ognisk stanów zapalnych, uszkodzeń czy intensyfikacji procesów starzenia.
Jako olej świeżo tłoczony, metodą na zimno – posiada wiele cennych właściwości, w dużej mierze z uwagi na wyjątkowy skład kwasów omega, w tym przypadku omega-6. Ogórecznik jest uważany za jedno z najlepszych źródeł kwasu gamma-linolenowego (GLA), o którym wiadomo, że ma korzystny wpływ na starzenie się mózgu.
Wykazano to realnie w badaniach przeprowadzanych na ssakach z podwyższonymi wartościami amyloidu-beta (charakterystyczne dla demencji – choroby Alzheimera). Dowiedziono bowiem, że olej z ogórecznika był pomocny w hamowaniu zaburzeń pamięci, zaburzeń poznawczych, stanu zapalnego, poziomu stresu oksydacyjnego i zmniejszeniu intensywności postępowania uszkodzeń komórek układu nerwowego – w szczególności hipokampa.
We wspomnianym badaniu olej dawkowano w ilości 100mg/kg masy ciała, co jest ilością bardzo zbliżoną do tej jaką przyjmujemy my, ludzie 🙂 (mniej-więcej łyżeczka na 50kg masy ciała).
Cenne neuroochronne właściwości oleju z ogórecznika potwierdzają także badania na ludziach. Tak małe fundamenty codziennej diety, konsekwentnie stosowane mają realny wpływ na nasz organizm – co jest wspaniałą możliwością dla nas na zachowanie lepszego zdrowia.
Co więcej?
Poprzez wzmożoną aktywację ścieżki AP-2 oraz NRF-2 olej z ogórecznika ma wpływ na zmniejszenie tempa degradacji włókien kolagenowych w wyniku oddziaływnia promieni UV. Co skłania do refleksji, czy nie byłby on wartościowym dodatkiem do diety w okresie wakacyjnym. Gdy nasza ekspozycja na promienie słoneczne jest szczególnie intensywna, a on daje nam możliwość zadbania o stan skóry od podstaw, chroniąc ją od wewnątrz z poziomu precyzyjnych antyoksydacyjnych mechanizmów, jakie nasze ciało naturalnie posiada.
Ponadto, pozostając w tematyce zdrowia, skóry i aspektu wizualnego – spożywanie oleju z ogórecznika zmniejsza przezskórną utratę wody oraz… umożliwia hamowanie odkładania lipidów w komórkach tkanki tłuszczowej. Czyli ogranicza tempo powstawania nowej tkanki tłuszczowej. Dzieje się to w wyniku odddziaływania na szlak hormonalny tkanki tłuszczowej – składniki oleju znacząco stymulowały produkcję adiponektyny, unikalnej adipokiny, o której wiadomo, że stymuluje rozkład tłuszczu / lipidów.
Wpływ na adiponektynę to nie jedyny aspekt oddziaływania ogórecznika na nasze hormony. Jest on jednym z elementów holistycznego podejścia do leczenia PMS u kobiet z przewagą estrogenową i silnymi krwawieniami miesiączkowymi, przy zachowanej normalnej długości cyklu. Podejście zakłada zażywanie oleju z ogórecznika: 400 mg z kolacją, codziennie, przez 3 miesiące.
O oleju wiadomo również, że osłabia produkcję leukotrienu B4, który jest silnie powiązany z mechanizmem aktywującym astmę. Natomiast wiele badań wskazuje jasno, że niestety nie jest to wystarczające, by zahamować napady.

A na co zadziała dobrze? 🙂
- olej z ogórecznika spowalnia przebudowę serca po zawale mięśnia sercowego (MI), a tym samym zapobiega niewydolności serca,
- obniża poziom TNF-α, co jest korzystne w szczególności dla osób borykających się z RZS,
- działanie ochronne na wątrobę w przebiegu stłuszczenia wątroby poprzez hamowanie aktywności LXR,
- stosowany przeciwzapalnie w problemach skórnych, egzemach,
- wpływa obniżająco na poziom cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą,
- ma wpływ na obniżanie poziomu ciśnienia krwi oraz wyciszenie reaktywności naczyń krwionośnych.
Ghahremanitamadon F, Shahidi S, Zargooshnia S, Nikkhah A, Ranjbar A, Soleimani Asl S. Protective effects of Borago officinalis extract on amyloid β-peptide(25-35)-induced memory impairment in male rats: a behavioral study. Biomed Res Int. 2014;2014:798535. doi: 10.1155/2014/798535. Epub 2014 Jun 11. PMID: 25013802; PMCID: PMC4071970.
Zaburzenia cyklu miesiączkowego, Kamyar M. Hedayat, Jean-Claude Lapraz, w Teoria endobiogenezy, 2019
Brosche T, Platt D. Effect of borage oil consumption on fatty acid metabolism, transepidermal water loss and skin parameters in elderly people. Arch Gerontol Geriatr. 2000 Mar-Apr;30(2):139-50. doi: 10.1016/s0167-4943(00)00046-7. PMID: 15374040.
Barre DE, Holub BJ. The effect of borage oil consumption on the composition of individual phospholipids in human platelets. Lipids. 1992 May;27(5):315-20. doi: 10.1007/BF02536143. PMID: 1328794.
Mirsadraee M, Khashkhashi Moghaddam S, Saeedi P, Ghaffari S. Effect of Borago Officinalis Extract on Moderate Persistent Asthma: A Phase two Randomized, Double Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial. Tanaffos. 2016;15(3):168-174. PMID: 28210282; PMCID: PMC5304961.
Foster RH, Hardy G, Alany RG. Borage oil in the treatment of atopic dermatitis. Nutrition. 2010 Jul-Aug;26(7-8):708-18. doi: 10.1016/j.nut.2009.10.014. PMID: 20579590.
Seo SA, Park B, Hwang E, Park SY, Yi TH. Borago officinalis L. attenuates UVB-induced skin photodamage via regulation of AP-1 and Nrf2/ARE pathway in normal human dermal fibroblasts and promotion of collagen synthesis in hairless mice. Exp Gerontol. 2018 Jul 1;107:178-186. doi: 10.1016/j.exger.2018.02.017. Epub 2018 Feb 27. PMID: 29499374.
Zheng Y, Lee J, Shin KO, Park K, Kang IJ. Synergistyczne działanie Erigeron annuus L. Pers i Borago officinalis L. zwiększa aktywność przeciw otyłości w mysim modelu otyłości indukowanej dietą. Nutr Res. 2019 Wrz;69:58-66. doi: 10.1016/j.nutres.2019.07.002. Epub 2019 30 lipca. PMID: 31670067.
Yue Y, Jin F, Yue X. Wpływ Borago officinalis na szlak sygnałowy kompleksu inflammasomów NLRP3, TLR4 i niektórych cytokin zapalnych u pacjentów z cukrzycą typu II z zespołem ostrej niewydolności oddechowej. Cell Mol Biol (Noisy-le-grand). 2021 listopada 25;67(3):178-183. doi: 10.14715/cmb/2021.67.3.28. PMID: 34933712.