Glifosat

Miało być o omegach, o aminotransferazach, tymczasem przez zupełny przypadek popłynęłam z tematem glifosatu. 

Pytań było tyle, że wymagało to uporządkowania. 

❌Glifosat – jedna z przyczyn:

👉 niepowodzeń ciążowych,

👉 zaburzeń hormonalnych (szczególnie podwyższonych estrogenów)

👉 podwyższonego hormonu stresu

👉 braku mowy u dzieci oraz zaburzeń mowy

👉 osłabionej odporności

👉 osłabionej mikrobioty jelitowej

👉 problemów z mgłą mózgową, spadkiem jakości funkcji poznawczych

📍Coraz więcej badań i przeglądów naukowych dowodzi o jego szkodliwości. Tymczasem nadal jest on dostępny do powszechnego użytku. Dopiero kilka państw zakazało jego stosowania❗

🧐 Unia Europejska ustaliła “normy” zawartości pozostałości glifosatu w pożywieniu. 

😢 Niestety, swego czasu na zlecenie organizacji konsumenckich FoodRentgen i Fundacja Konsumentów pochylono się nad sprawą i przebadano na zanieczyszczenie glifosatem 10 produktów kasz gryczanych dostępnych na rynku polskim. 

🙄 Praktycznie połowa produktów przekraczała granicę normy na zawartość glifosatu lub była zaraz na granicy normy.

💚 Dobra wiadomość jest taka, że badane ekologiczne produkty nie zawierały W OGÓLE pozostałości herbicydu. Można mieć chociaż trochę wiary w to, że stawianie na produkty eko lub BIO jest dla nas możliwą formą lepszego wyboru.

%d bloggers like this: