Temat cholesterolu jest cały czas strasznie zniekształcany.
Pod koniec XXw. normy dla poziomu cholesterolu całkowitego we krwi zostały bardzo mocno obniżone, względem wcześniejszych – gdy jeszcze w latach 70. cholesterol na poziomie 299 mg/dl był wciąż normą!
Jego poziom wzrasta przy stanach zapalnych, by REGENEROWAĆ efektywnie nasze komórki – jest ich ważnym składnikiem budulcowym. Nie po to, żeby nas zabić.
Cholesterol jest produkowany w wątrobie.
.
do komórki trafia przy pomocy transporterów LDL,
a zabierany jest z komórki przy pomocy transporterów HDL
.
Wtedy wszystko działa jak w zegarku.
Podwyższony poziom LDL pokazuje, że cholesterol jest bardzo mocno pakowany do komórki (w celach regeneracyjnych), ale nie ma za bardzo możliwości się z niej wydostać, by zachować cykl jego wykorzystywania.
.
Proporcje pomiędzy HDL a LDL powinny wynosić 1:2.
HDL powstaje efektywnie, gdy w diecie są obecne dobre tłuszcze, czyli jest zachowana chociaż minimalna rozmaitość w tym zakresie. Czyli – poza masłem, oliwą, smalcem itd. warto stosować też olej z pestek winogron, codziennie jedna garść orzechów (!), stosować oleje na zimno typu lniany, z czarnuszki etc, włączyć suplementację omega-3.
Trójglicerydy, idealnie powinny być w stosunku 1:1 z HDL.
3 odpowiedzi na “Cholesterol”
Dzień dobry. Czy moge zapytac o przyczyne niskiego LDL? kiedy jest niższy od HDL. tj. HDL prawidłowy- 80 a LDL- 60. Lekarze mówią ze wsz.ok. Nigdzie nie moge znalezc informacji na ten temat.
najczęściej taka sytuacja świadczy o tym, że to wątroba potrzebuje najbardziej regeneracji, dlatego cała działalność transporterów dla cholesterolu moduluje się w sposób taki, by to wątroba najbardziej mogła z niego skorzystać 🙂
Bardzo dziękuję:-)