Cholesterol

Temat cholesterolu jest cały czas strasznie zniekształcany. 

Pod koniec XXw. normy dla poziomu cholesterolu całkowitego we krwi zostały bardzo mocno obniżone, względem wcześniejszych – gdy jeszcze w latach 70. cholesterol na poziomie 299 mg/dl był wciąż normą!

Jego poziom wzrasta przy stanach zapalnych, by REGENEROWAĆ efektywnie nasze komórki – jest ich ważnym składnikiem budulcowym. Nie po to, żeby nas zabić. 😉

Cholesterol jest produkowany w wątrobie. 

.

👉do komórki trafia przy pomocy transporterów LDL, 

👉a zabierany jest z komórki przy pomocy transporterów HDL

.

Wtedy wszystko działa jak w zegarku. 

Podwyższony poziom LDL pokazuje, że cholesterol jest bardzo mocno pakowany do komórki (w celach regeneracyjnych), ale nie ma za bardzo możliwości się z niej wydostać, by zachować cykl jego wykorzystywania.

.

Proporcje pomiędzy HDL a LDL powinny wynosić 1:2.

HDL powstaje efektywnie, gdy w diecie są obecne dobre tłuszcze, czyli jest zachowana chociaż minimalna rozmaitość w tym zakresie. Czyli – poza masłem, oliwą, smalcem itd. warto stosować też olej z pestek winogron, codziennie jedna garść orzechów (!), stosować oleje na zimno typu lniany, z czarnuszki etc, włączyć suplementację omega-3. 

Trójglicerydy, idealnie powinny być w stosunku 1:1 z HDL.

%d bloggers like this: